Het moederbedrijf van Douwe Egberts kan er niet vanuit gaan dat de voorgenomen overname van collega koffiemaker Mondelez goedkeuring krijgt van de Europese Commissie.

De Europese Commissie gaat diepgravend onderzoek doen naar de gevolgen van de fusie tussen koffiemakers DE Master Blenders, het moederbedrijf van Douwe Egberts en diens collega Mondelez. Dat maakte de concurrentiewaakhond maandag bekend.

Volgens Brussel hebben beide bedrijven populaire merken cups en pads in hun bezit. Een samengaan zou ertoe kunnen leiden dat er voor consumenten in verscheidene lidstaten niet genoeg te kiezen overblijft.

DE Master Blenders en Mondelez kondigden eerder dit jaar aan hun koffieactiviteiten te willen bundelen onder de naam Jacobs Douwe Egberts. Mondelez voert merken als Jacobs, Carte Noir en Tassimo, terwijl DE Master Blenders vooral bekend is van Douwe Egberts. L’Or en Senseo.

De Europese Commissie trekt drie maanden uit voor het onderzoek. De deadline voor de uitkomst is gesteld op 6 mei.

Douwe Egberts door fusie nummer twee in de wereld

Door de fusie moet een koffieproducent ontstaan met een jaaromzet van ruim 7 miljard dollar, omgerekend 5 miljard euro. Wereldwijd is Mondelez met een marktaandeel van zo’n 11 procent de nummer twee op de koffiemarkt, na Nestlé – bekend van Nescafé en Nespresso. Het moederbedrijf van Douwe Egberts – DE Masters Blenders 1753 – staat op plaats drie, aldus marktonderzoeker Euromonitor.

Het nieuwe bedrijf Jacobs Douwe Egberts zal gevestigd zijn in Nederland. Mondelez ontvangt in totaal 5 miljard dollar in contanten en zal daarnaast een belang van 49 procent houden in het fusiebedrijf. Douwe Egberts krijgt dus een controlerend belang en mag het merendeel van de zetels in het bestuur vullen.

De huidige topman van Douwe Egberts, de Fransman Pierre Laubies, krijgt de dagelijkse leiding over het nieuwe bedrijf. De Nederlander Bart Becht gaat aan de slag als sterke president-commissaris. Hij was tussen 1999 en 2011 de topman van de Britse maker van schoonmaakmiddelen Reckitt Benckiser en was al bestuursvoorzitter bij Douwe Egberts.

Roerige jaren voor Douwe Egberts

De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak.

In 1978 kwam Douwe Egberts in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB). Het investeringsvehikel van de steenrijke Duitse ondernemersfamilie Reimann had al meerderheidsbelangen in de Amerikaanse koffieketens Peet’s Coffee & Tea en Caribou Coffee en betaalde 7,5 miljard euro voor het koffie- en theebedrijf.

Mondelez ontstond in 2012 toen de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent Kraft Foods zich opsplitste in een Amerikaans en een internationaal deel.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl